Veel aandacht voor ‘Won’t Go Back’!

Twee weken geleden (30 maart) bracht ik mijn nieuwe single ‘Won’t Go Back’ uit. De aanleiding was de situatie van 120 ongedocumenteerde vluchtelingen wonend in de gekraakte Vluchtgarage in Amsterdam. Ik wist dat het thema actueel was, maar dat het zo actueel zou worden als dat het nu is, dat had ik niet verwacht. Een dag na de release werd aangekondigd dat de Vluchtgarage zou worden ontruimd, dat had ik niet zo gepland. Ondertussen gaat het op socialmedia, radio, televisie, de krant over niets anders dan ‘bed, bad en brood’, Behoorlijk overweldigd ben ik door de media-aandacht voor het verhaal van ‘Won’t Go Back.’ Hier een overzicht van de afgelopen twee weken:

3voor12 (3fm)
De Croissandershow (3fm)
Xnoizz (3fm)
Jouw-weekend-finale (3fm)
De Nieuws BV (radio 1)
Dit is de Nacht (radio 1)
De Staat van Stasse (radio 2)
Versteeg tot 1 (radio2)
Radio Gelderland

De video is ondertussen 5300 keer bekeken op youtube en honderden keren gedeeld op Facebook en Twitter. Er werd onder andere over de video getweet door Pieter Derks, Tinkebell, Roosmarijn Reijmer (3fm), Amnesty International en Vluchtelingenwerk. Ook zijn er verschillende websites die er over schrijven.

Voor de vluchtelingen van de Vluchtgarage is het een veelbewogen tijd. Een week geleden werden zij uit hun gebouw gezet. Ze stonden op straat. De dagen die erop volgde stonden in het teken van vreedzaam protest, sit-ins en tochten met spandoeken door de straten van Amsterdam. Ik heb ontzettend veel bewondering voor het doorzettingsvermogen van deze mensen. Zij zijn niet het probleem, maar ze hebben een probleem. Ik weet dat er geen eenvoudige oplossing is voor deze situatie. Ik heb ook niet voldoende verstand van dit soort zaken, ik ben geen politicus of journalist. Ik ben maar een eenvoudige liedjesschrijver die probeert woorden te geven aan wat hij ziet. Maar een ding weet ik wel zeker, deze mensen kunnen niet achteloos op straat gegooid worden. Dat is onmenselijk.

Na een nacht in tentjes te hebben geslapen en een overnachting in krakerbolwerk Vrankrijk hebben de vluchtelingen nu een nieuw gebouw gekraakt: De Vluchttoren. Ik ben blij dat ze voorlopig een nieuwe plek hebben. Hopelijk is er een menselijke oplossing gevonden voordat ook dit gebouw weer wordt ontruimd. En tot die tijd hoop ik dat mijn liedje op een of andere manier een positieve rol mag spelen.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *